Devet županija i ministarstvo poljoprivrede Udruga proizvođača bučina ulja Hrvatske pozvala na suradnju pozvani na suradnju

Nakon puno rasprava i konzultacija sa stručnjacima Upravni odbor Udruge proizvođača bučina ulja Hrvatske odlučio je pokrenuti projekt oznake zemljopisnog podrijetla hrvatskoga bučina ulja.Piše MARICA SVETLEČIĆ

O potrebi označavanja kvalitete našeg bučina ulja u Udruzi proizvođača bučina ulja Hrvatske razgovaraju unazad godinu dana, a na godišnjoj skupštini održanoj u ožujku 2012. čvrsto je odlučeno da se pokrene realizacija toga projekta s namjerom da se posao dovrši prije ulaska u EU.

Tajnica udruge i autorica teksta Marica Svetlečić i predsjednik udruge i ugledni proizvođač bučina ulja  (Snimila Božica Brkan / Acumen)Ivan Grbić

Proizvodnja bučina ulja sve se više širi na području srednje i sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije, a njene mogućnosti vrlo su velike i mogu značajno pridonijeti razvoju ruralnih sredina. Uljna buča se u Hrvatskoj uzgaja na oko 4000 hektara, a godišnje se može proizvesti oko 750 tisuća litara bučina ulja. Sada se proizvodi oko 50 % moguće količine, a 50 % se prodaje u sirovini – košticama. Značajno je što EU nije utvrđivala kvotu odnosno nikakava ograničenja ni za proizvodnju ni za distribuciju za bučino ulje, te su ovom proizvodu vrata širom otvorena, a s obzirom na kakvoću hrvatskoga bučina ulja postoji izuzetno dobra šansa za plasman na strana tržišta.

Kvalitetna sirovina i prerada – put u izvoz

Bučino ulje i koštice uljnih buča izvozni su proizvodi već i sada, iako u manjim količinama od mogućih, dobro primljeni na tržištu EU, visoko su kvalitetni i s odličnom perspektivom.

Na Bučijadi 2011. predsjednik RH Ivo Josipović i ivanićgradski gradonačelnik Boris Kovačić (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)
Udruga je okupila proizvođače iz cijeloga područja sjeverozapadne i središnje Hrvatske te iz Slavonije. Pridružili su se najpoznatiji proizvođači bučina ulja. Udruga je složno i vrijedno radila i u prvoj godini postojanja pokrenula i ostvarila niz vrijednih projekata. U listopadu 2011. godine održana je Konferencija o bučinom ulju, čiji su sudionici bili znanstvenici koji su istraživali bučino ulje, proizvođači bučina ulja i potrošači (ukupno više od 70 sudionika). Cilj je bila promocija proizvodnje uljnih buča i bučina ulja, edukacija proizvođača i potrošača i promocija kvalitete hrvatskog bučina ulja. Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka i Zagrebačka županija prihvatili su pokroviteljstvo nad skupom kojem je u dijelu nazočio i predsjednik RH prof. dr. sc. Ivo Josipović.
Na konferenciji je donijeta Deklaracija o bučinu ulju „Bučino ulje – smaragd kontinentalne Hrvatske”, kojom su znanstvenici istakli svojstva i kvalitete bučina ulja te predložili svim nadležnim institucijama RH da podrže nastojanja ove Udruge. Održana je i 1. izložba bučina ulja Hrvatske i izdan katalog o proizvođačima koji su na njoj sudjelovali.

Proizvodi se na području čak devet hrvatskih županija

Po mišljenju Udruge, od izuzetnog je značaja utvrđivanje oznake zemljopisnog podrijetla kao naziva zemljopisnog područja koji ukazuje da neki proizvod ili usluga potječe iz određenoga zemljopisnog područja te da posjeduje određenu kvalitetu i svojstva koja se pripisuju tom podrijetlu. Pri tome se misli na područje kontinentalne Hrvatske, gdje je dugi niz desetljeća prisutna proizvodnja i korištenje bučina ulja i to na područja županija: Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije. Dakle, govori se o hrvatskom bučinom ulju.

S degustacije jednoga od izloženih bučinih ulja na prvoj nacionalnoj izložbi u Ivanić Gradu (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Udruga je županijama poslala pisanu inicijativu za suradnjom ovih županija  te Ministarstva poljoprivrede i Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske na pokretanju i realizaciji toga projekta te na sufinanciranju troškova sukladno financijskim mogućnostima pojedinih županija.

Posao dovršiti do ulaska Hrvatske u Europsku uniju

Pozvala je čelne osobe nabrojenih županija da podrže ovu inicijativu i potpišu preliminarni Sporazum o suradnji na provođenju projekta oznake zemljopisnog podrijetla hrvatskog bučina ulja. Na taj način bio bi postignut dogovor oko pokretanja zajedničkih aktivnosti na označavanju zemljopisnog porijekla hrvatskog bučina ulja i njegove visoke kvalitete.

Isto tako pozvano je i Ministarstvo poljoprivrede kao ministarstvo mjerodavno za oznake zemljopisnog podrijetla da se aktivno uključi i pomogne u realizaciji najracionalnijeg i najboljeg rješenja za proizvođače bučina ulja kontinentalne Hrvatske. A time i za zemlju, njezinu poljoprivredu i gospodarstvo.