Čudnovati plodovi

Tragom vaših pitanja Pero Šoletić s Koločepa poslao nam je deformirane plodove agruma Limune i naranče izobličila grinja. Opasne grinje ili akarine šire se vjetrom, alatom, plemkama za cijepljenje, sadnicama i kukcima, a suzbijaju bijelim uljem i preparatima na bazi sumpora Stanislav Štambuk, dipl. ing. agr. Viši stručni savjetnik HZPSS-a Posredstvom kolegice Zvonke u redakciju Vrta stigla nam je pošiljka neobičnih limuna iz kućnoga vrta Pere Šoletića (tel. 020 757083, mob. 091 524 19 62) s otoka Koločepa, kaže stari naziv Kalamota, kraj Dubrovnika. Limun je posađen 1988. godine, a sorte je dalmatinski (domaći) mjesečar. Nije prskan, a gnojen je stajskim gnojem. Prvi je put ove godine rodio deformiranim plodom, a gospodin Šoletić poslao nam je sve takve, izobličene plodove.

Vrlo često na stablima limuna uočit ćemo čudne oblike plodova. Na fotografijama limuna koje ste nam poslali i na fotografijama limuna koje sam fotografirao na Hvaru vidi se neobičan oblik ploda limuna. Kako oni nastaju? Uzročnik je tome grinja pupova agruma (lat. Aceria sheldoni). Grinje ili akarine vrlo su opasna skupina štetočinja limuna. Borba je protiv njih teška zato što su sitne, golim okom nevidljive i imaju mnogo generacija tijekom godine. Njihovo je širenje jako potpomognuto vjetrom, alatom, plemkama za cijepljenje, sadnicama i brojnim kukcima.

Grinja pupova agruma u krošnjama je agruma. Razmnožava se relativno brzo i u jednoj godini ima i do šest generacija. Napada lišće, pupove i plodove. Na pupovima se stvaraju otvorene šiške zbog izlučivanja nekih enzima iz tijela grinje. Lišće se izoblići, izboji su kržljavi i nepravilna oblika. Napadnuti plodovi također se izobliče i imaju čudne i nepravilne oblike koji katkad plodovima limuna sliče samo bojom. Borba protiv te grinje katkad je teška jer ona prezimljuje u pupovima. Lako se prenosi dijelovima za razmnažanje. U zaštiti se rabi bijelo ulje i preparati na bazi sumpora. Najviše se javlja na limunima, a manje na ostalim agrumima, kao što možete vidjeti i na fotografijama naranača s Hvara.