Cijene mineralnih gnojiva zajamčene u 2009.

Boris Mesarić, predsjednik uprave Petrokemije, u razgovoru s Božicom Brkan, urednicom Vrta, priloga Večernjeg lista.Hoće li mineralno gnojivo pojeftiniti? To je tek jedno od brojnih pitanja šo su ih novinari uputili 15. prosinca Borisu Mesariću, predsjedniku Uprave Petrokemije Kutina na tradicionalnome susretu s novinarima uz završetak poslovne godine. Iako 1. siječnja 2009. i za Petrokemiju pirodni plin poskupljuje 35-40 % – koliko mu je otprilike i udio u cijeni gnojiva – cijene neće rasti, istakao je predsjednik Mesarić. Iako se očekuje pad nekih sirovina, nema razloga ni za pojeftinjenje.

Ponajprije zato jer cijene mineralnih gnojiva u Hrvatskoj bitno zaostaju za izvoznim cijenama. Petrokemija, međutim, kao svoj doprinos stabilizaciji cijena uopće najavljuje i zadržavanje sadašnjih cijena gnojiva u prvome tromjesečju. Za dalje se suzdržavaju i projekcija, ali su se za sada ozbiljno pripremili za sve mogućnosti odnosno i rast i pad bilo cijena sirovina ili plina. Važno je istaknuti kako su u dogovoru s INA-om osigurali dostatne količine plina.

Petrokemija ima na prijelazu godina na skladištu 150.000 t gnojiva, što je više od tromjesečne proizvodnje, poučeni iskustvom s niskim zalihama: u 2008. godinu ušli su sa 60.000 tona (za usporedbu: mjesečna im je proizvodnja 40.000 t), te im je, kad se pojavila uvozna konkurencija, nedostajalo robe i na tradicionalnim strateškim tržištima, primjerice Bosne i Hercegovine.

Boris Mesarić je rekao kako je, za Petrokemiju inače jubilarna, četrdeseta godina postojanja, 2008. bila više nego turbulentna te da svi skupa snosimo teške posljedice svjetske financijske krize. No, Kutinčani je završavaju pozitivnim rezultatom. Iako je tržište trenutačno mrtvo, očekuju kako će ono poslije Nove godine oživjeti. Iduću godinu očekuju također teškom, ponajprije zbog održavanja likvidnosti, koju ocjenjuju glavnim problemom zbog čega su joj i podrediti sve ostalo. “Likvidnost nam je prioritet za preživljavanje u 2009. godini», ističe Boris Mesarić.

Valja također dodati i kako plan poslovanja Petrokemije za 2009. godinu spominje i vrlo visoku proizvodnju i prodaju. Očekuju da će svjetsko tržište, koje je u posljednjem tromjesečju 2008. godine gotovo posve stalo, oživjeti te, osim planova za svoja tradicionalna tržišta od Afrike i Azije do SAD, optimistički gledaju i na domaća polja. Nakon što su 2007. godine u Hrvatskoj prodali 460.000 t gnojiva, u 2008. godine prodali su 530.000 t, razliku vide ne samo u supstituciji uvoza, nego i u povećanju potrošnje. Očekuju je i u 2009. godini i to, kako je rekao Boris Mesarić, zbog sve snažnijeg okretanja dobrim agrotehičkim mjerama i vraćanju poljoprivrednoj proizvodnji neobrađenih, sada najmanje 1 milijun ha. Iako se u svijetu očekuje stagnacija proizvodnje hrane, u Hrvatskoj će, kako je Mesarić rekao, ponajprije zbog dobre zemlje, vode, dovoljno energije i vrijednih ljudi,  ona sigurno rasti.

Objavljeno 29. prosinca 2008.