Četvrti Festival sela ponovno u Mustafini Kladi

Festival sela u subotu 26. studenoga 2011. ponovno je održan u Mustafini Kladi, rodnome selu saborske zastupnice Marijane Petir, po čijoj je zamisli i nastao. Selo je ponovno, zimi kad je manje seoskih poslova, našlo vremena da podsjeti kako, iako maleno, može biti itekako živo. Svoj tamnoj statistici unatoč. Tako su domaćini Mjesni odbor Mustafina Klada, Dobrovoljno vatrogasno društvo Mustafina Klada i Regionalna ekološka udruga Zeleni Moslavine, predvođeni selonačelnikom Josipom Petirom, ugostili brojne goste.

Saborska zastupnica Marijana Petir s Helenom i Laurom, učenicama PŠ Gornja Vlahinička, članicama UŠZ Jabuka (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

U više naraštaja ludinski KUD Mijo Stuparić odužio im se moslavačkim pjesmama i plesovima. Državni tajnik Željko Lenart s predsjednicom toga KUD-a Tamarom Kiš, u ime Ministarstva turizma potpisao je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za održavanje manifestacije Miholje što ju je KUD nazvan po tribunu i književniku iz toga kraja prijavio za nacionalni natječaj Ministarstva turizma. Čuvari tradicije i identiteta itekako zaslužuju takvu podršku. Marijana Petir pak dala je osobni prilog KUD-u Potočanka za njihovu tradicionalnu manifestaciju Nikolinja. Taj je KUD više puta također nastupao na Festivalu sela.

Tamara Kiš, predsjednica KUD-a Mijo Stuparić iz Ludine, potpisuje ugovor s državnim tajnikom Željkom Lenartom o Miholju (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Mustafčanke su se po tradiciji prigodno predstavile brojnijim nego ikad starinskim slasticama, kako rekoše mustafečkim oblizekima.

Kako je upravo taj moslavački kraj bogat poljoprivredom, posebice voćarstvom i vinogradarstvom, fascinantan je bio doživljaj upoznati jednu od najmlađih učeničkih školskih zadruga Jabuka iz Osnovne škole Ludina, u kojoj se kroz brojne tematske sekcije djeca uče ne samo vještinama i radu nego i organizaciji i zajedništvu.

Proizvodi učeničke školske zadruge Jabuka (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Uz ostalo, primjerice, ne samo da uzgajaju voćnjak sa starim sortama, ne samo da pripremaju zimnicu po starinskim recepturama, nego o tome i informiraju, a dalje vrlo ambiciozno pripremaju, primjerice, i proizvodnju kamilice. Učenicima su Mustafčani darivali još sadnica starih sorti voćaka. Sve su oduševile Laura Hajer, učenica prvoga, i Helena Peršić, učenica trećega razreda, sa svojom učiteljicom Marijanom Rešetar iz Područne škole Gornja Vlahinička.

Brošura o prva tri Festivala sela

Kako su ove godine tema Festivala sela bili najmlađi, s izložbe njihovih likovnih radova posvećenih Moslavačkoj gori, zaštićenome regionalnom parku, najbolji će biti odabrani za kalendar Zelenih Moslavine. Predsjednica te regionalne udruge Marija Vizner i članica Tamara Kiš ponovno su podsjetile na ljepotu koja je sada i službeno zaštićena i koja može biti jedan od razloga da i inače zabačen moslavački kraj postane zanimljiva turistička destinacija te dobije i ekonomski podstrek za život. Mustafčani su već do sada dokazali kako je to selo jedno od rijetkih u koje se mladi, nakon školovanja, vraćaju živjeti.

S predstavljanja: Josip Petir, Drago Plašćar, Marija Vizner, Marijana Petir i Božica Brkan (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Uz ostalo, predstavljena je i brošura objavljena uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o prva tri Festivala sela (urednica Božica Brkan, Acumen; grafičko oblikovanje Lucijan Blagonić, Blagonic Brothers). Podsjećamo na zanimljive teme o kojima se razgovaralo, a koje u uvodniku Festival sela – festival života u ime organizatora spominje Dubravko Petir u ime Regionalne ekološke Udruge Zeleni Moslavine: Prvi festival – Prednosti života na selu i mjere za opstanak sela; Drugi festival – Prednosti života u zaštićenome području, prvome odnosno drugome regionalnome Parku Moslavačka gora i pečenje moslavačkih kolača; Treći festival – energetska efikasnosgt i život na selu (uporaba biomase, bioplina, biodizel…). Poželimo im još bogatiji i širi peti Festival sela!