Bučino ulje ne trošimo dovoljno jer ni njegove vrijednosti ne poznaju dovoljno

U Ivanić-Gradu je 15. i 16. listopada 2011. godine održana tradicionalna 7. gospodarsko-turistička i gastronomska manifestacija Bučijada okupivši više od 130 izlagača  i oko 10.000 posjetitelja.

Na dvodnevnom sajmu pod pokroviteljstvom predsjednika RH prof. dr. sc. Ive Josipovića predstavila su se svojim bučama, proizvodima od buča i drugim vrijednim poljoprivrednim proizvodima te etnoproizvodima obiteljska poljoprivredna gospodarstva ne samo s područja Grada Ivanić-Grada i okolice, već i s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije.

Promocija bučina ulja od malih nogu: unučica Marice Svetlečić, tajnice udruge proizvođača ulja Hrvatske, kuša bakino ulje na štandu na Bučijadi (Snimila Božica Brkan / Acumen)


Na prodaju je bučino ulje i proizvode od bučinog ulja i koštica ponudilo dvadesetak proizvođača. A više od četrdeset proizvođača uljnih buča i bučina ulja sudjelovalo je na Konferenciji o bučinu ulju i zdravlju. Organizirali su je Udruga proizvođača bučina ulja Hrvatske i Grad Ivanić-Grad, a pokrovitelji su bili Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Zagrebačka županija. Iz Ministarstva su konferenciji prisustvovali državni tajnik mr. sc. Josip Kraljičković te Ivan Hodalić, savjetnik u ministarstvu i Marin Kukoč, načelnik Odjela za razvojne programe i kapitalna ulaganja.

Visoki gosti sa zanimanjem su poslušali predavanje o tome što proizvođače bučina ulja očekuje u EU Ane Marušić Lisac iz zagrebačkoga poduzetničkog centra Biotehnicom (Fotografija Grad Ivanić-Grad)

Pet istaknutih znanstvenika – prof. dr. sc. Ivančica Delaš s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, dr.sc. Sandra Neđeral s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Tihomir Moslavac s Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Srećko Valić s Medicinskoga fakulteta u Rijeci i Teuta Tompić, dipl.ing. iz Bioinstituta Čakovec – prezentirali su svoje znanstvene radove o bučinu ulju, a Ana Marušić Lisac, dipl. ing. iz poduzetničkoga centra Biotecnicom Zagreb govorila je o temi „Što očekuje proizvođače bučina ulja u EU”, koju su poslušali i predsjednik RH prof. dr. sc. Ivo Josipović i Boris Kovačić, gradonačelnik Grada Ivanić-Grada.

Znanstvenici prvi put javno o vrijednostima bučina ulja

Znanstvenici su održali izuzetno zanimljiva predavanja o kakvoći bučina ulja i njegovu utjecaju na zdravlje, o tehnologiji proizvodnje, razlici između bučina ulja proizvedenoga hladnim prešanjem i prešanjem pod temperaturom od 50-60 °C te posebice o njegovim antioksidacijskim svojstvima. Više od sedamdeset sudionika Konferencije u prepunoj dvorani s velikim zanimanjem je pratilo predavanja.

Na štandu Pa-vite državni tajnik mr. sc. Josip Kraljičković i savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede Ivan Hodalić (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sudjelujući u radu Konferencije, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja mr. sc. Josip Kraljičković istaknuo je da bi proizvođači bučina ulja jedinstvenim nastupom mogli privući znatna sredstva iz fondova EU. Naglasio je da se upravo vratio iz Francuske gdje je posjetio proizvođače povrća koji i u kriznim razdobljima opstaju zahvaljujući zadrugama. To znači da je prva i osnovna pretpostavka da naši proizvođači uspiju u EU njihovo organiziranje i udruživanje radi stvaranja zajedničkog hrvatskog proizvoda. Kraljičković je obećao maksimalnu podršku mjerodavnoga ministarstva udruzi u ostvarivanju njezina projekta Hrvatsko bučino ulje.

Kraljičković: udruženi i u Europi snažniji

Državni tajnik Kraljičković naglasio je da je za našu poljoprivredu u EU dogovorena „dobra omotnica” od 800 milijuna eura godišnje (6 milijardi kuna) od kojih će pola iznosa ići izravno preko proizvodnje i površina, dok će se druga polovica realizirati preko projekata. Hrvatskoj manjka vlastitih projekata, naglasio je, i zato je važno da i ova udruga pridonese njihovu osmišljavanju. Pozvao je sve proizvođače bučina ulja da se uključe u udrugu, koja je prvi preduvjet uspješnosti.
Savjetnik u Ministartstvu poljoprivrede Ivan Hodalić također je pozvao na udruživanje koje je jedini put za napredak. Spomenuo je da se uljne buče danas u Hrvatskoj proizvode na oko 4000 ha i da za razvoj te proizvodnje ima zaista prostora. Iznio je i zanimljiv podatak da se bučino ulje u kontinentalnom dijelu Hrvatske počelo proizvoditi prije nekoliko stoljeća jer se upotrebljavalo kao gorivo sredstvo u uljanicama za dobivanje svijetla.

Predsjednik dr. sc. Ivo Josipović obišao je prvu nacionalnu izložbu i kušao svako izloženo bučino ulje (Fotografija Grad Ivanić-Grad)

Konferencija je završila svečanim potpisivanjem Deklaracije o bučinu ulju „Bučino ulje – smaragd kontinentalne Hrvatske”, znanstvenom porukom javnosti i državnim institucijama o nutritivnim i zdravstvenim vrijednostima bučina ulja. Deklaracija je i poruka mjerodavnim državnim institucijama da je potrebno donošenje primjerenih zakonskih propisa, usklađenih s normama Europske unije, nacionalnog programa ispitivanja kvalitete bučinog ulja prema europskim standardima, kao i uvođenje državnih poticaja za proizvođače bučinog ulja.

Na prvoj nacionalnoj izložbi 14 proizvođača bučina ulja

Na Prvoj izložbi bučina ulja Hrvatske, koja je održana u istoj dvorani gdje i konferencija, sudjelovalo je 14 proizvođača bučina ulja iz svih dijelova kontinentalne Hrvatske, koji su svoje ulje izložili na kušanje. Sudjelovao je i gost iz Vojvodine Ivan Perčić sa svojim uljem i nizom proizvoda od bučina ulja i bučinih koštica. Izložbu je razgledao s velikim zanimanjem predsjednik RH prof. dr. sc. Ivo Josipović, koji je kušao sva izložena ulja, porazgovarao sa svakim proizvođačem, što je izazvalo veliko oduševljenje u dvorani.

U okviru izložbe nije se provelo ocjenjivanje bučina ulja zbog toga što ne postoje odgovarajući akti (pravilnici), a udruga planira do iduće izložbe svakako ishoditi donošenje akata koji će omogućiti pravilno ocjenjivanje i vrednovanje bučina ulja.

S izložbenoga stola Grbića d.o.o., požeške tvrtke predsjednika Udruge proizvođača bučina ulja Hrvatske (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ovim aktivnostima Udruga proizvođača bučina ulja Hrvatske svakako je postigla svoj cilj. Konferencija o bučinu ulju i zdravlju i Prva izložba bučina ulja Hrvatske poslale su poruku javnosti o zdravstvenim vrijednostima bučina ulja i upozorile da se ono u Hrvatskoj ne upotrebljava i ne promovira dovoljno, a prije svega da se njegove vrijednosti i ne poznaju dovoljno.

Promidžbi bučina ulja uvelike pridonio Grad Ivanić-Grad i gradonačelnik Boris Kovačić, ne samo organiziranjem Bučijade kao manifestacije buče i proizvoda od buče, već i konkretnom potporom Udruzi proizvođača bučina ulja Hrvatske i njenom programu. I Grad i udruga zajedničkim su naporima postigli da Bučijada bude prepoznatljiva i po bučinom ulju, svakako najkvalitetnijem proizvodu od bučinih koštica, zbog kojega tu manifestaciju zacijelo posjećuje i dio mnogobrojnih posjetitelja.