7. Proizvodi hrvatskog sela

Već 7. proizvodi hrvatskoga sela, jedinstveni sajam pod medijskim pokroviteljstvom Vrta, priloga Večernjeg lista, otvaraju vam vrata u subotu i nedjelju, 12. i 13. travnja, na prostoru Boćarskog kluba Zrinjevac, Prisavlje 2, u Zagrebu. Prema broju izlagača i ostvarenim rezultatima, najznačajniji je to seljački sajam u Hrvatskoj. Do sada je na njemu izlagalo oko 700 proizvođača, a posjetilo ga je oko 25.000 potrošača. Ulaz je slobodan!

Proizvodi hrvatskoga sela povećali su zanimanje potrošača za seljačke proizvode, a proizvođače, posebice prerađevina, ohrabrili su i potaknuli da povećaju proizvodnju i legaliziraju ponudu. Posebno ohrabruje to da su proizvođači prepoznali važnost ove priredbe pa ih se većina vraća svake godine na sajam.

Ove će godine, prema najavi organizatora, kako kaže prof. dr. sc. Damir Kovačić, na sajmu izlagati oko 180 izlagača iz svih krajeva zemlje, od Daruvara do Vukovara, od Zadra do Koprivničkog Ivanca. Oni će ponuditi svoja vina, rakije, sireve, licitarske proizvode, jabučni ocat i vino, kupinovo vino, pekmeze i džemove, sokove i čajeve, voće i povrće, cvijeće, ručne radove, cvijeće, mesne prerađevine, od šunki i kobasica do slanine i kulena, različite ekoproizvode itd.

Uz tradicionalne prodajne izložbe hrane, pića, rukotvorina i suvenira, osobito će atraktivna biti 2. izložba hrvatskih pasmina domaćih životinja.

Sajam će obogatiti i okrugli stolovi – u subotu u 13 sati Hrvatski tradicijski specijaliteti u turističkoj ponudi (moderatorica Božica Brkan, urednica Vrta), a u nedjelju u isto vrijeme Postupak certifikacije proizvoda s oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla (moderator dr. sc. Srđan Lisac).

Za sladokusce će biti zanimljivo i pripremanje i ocjenjivanje čobanca.

Pokrovitelji priredbe su Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Grad Zagreb, a supokrovitelji su Bjelovarsko-bilogorska županija, Koprivničko-križevačka županija, Sisačko-moslavačka županija, Varaždinska županija, Vukovarsko-srijemska županija i Krapinsko-zagorska županija. Sajam su pripomogle Osječko-baranjska županija, Zagrebačka županija, Međimurska županija, Hrvatske vode, Hrvatske šume, Croatia osiguranje i Hrvatske šume. Medijski pokrovitelj sajma je Vrt Večernjeg lista.