50 godina Plodova zemlje

Prošle su nedjelje, po dobrome običaju uz nedjeljni objed, kolege s Hrvatske televizije u «Plodovima zemlje» obilježili 50 godina emitiranja prve specijalizirane emisije za selo i poljoprivredu. Bilo je to  21. prosinca 1958. Emisija se, dakako, emitirala uživo, počela je u 10 sati i trajala 50 minuta. Sve do 1988. godine emitirala se naizmjenično s drugim republičkim TV centrima u Jugoslaviji i išla je u prosjeku jedanput mjesečno sve dok se1988. godine nije počela emitirati svake nedjelje.

Bila je to prilika da se današnje gledateljstvo, a i struka, podsjete na njezine urednike Marijana Svibena (1958. – 1962.), Ružicu Trauber (1962. – 1993.), Ivu Lončara (1993. – 1999.) do današnjega Vlatka Grgurića (od 1999.). Svaku petu emisiju vodi Mladen Stubljar, dakako pretežito reportažama vezanim uz more, ribe i masline.  Kolege su, među ostalim, prigodno pronašli i poljoprivrednika iz Svetog Križa Začretja, gdje su snimali svoju jubilarnu emisiju, kojega je Ružica Trauber snimila prije 44 godine. A podsjetiše nas i na prve traktore, kombajne, prve pesticide i prskalice itd.  uz usporedbe s nekima od najmodernijih strojeva danas vrijednih više stotina tisuća eura.

“Plodovi zemlje” imaju visoku postojanu gledanost, a krug njihovih gledatelja mnogo je širi od poljoprivrednika, uključujućii hobiste. Životan odnos prema svakidašnjim temama, s različitim pristupom, uključujući i politički, ekonomski, sociološki itd. očito je i danas dobro prihvaćen, kao i vijesti ne samo sa sela, iz agrarne proizvodnje nego mnogo šire.

S veseljem kolegama, nedvojbeno i u ime čiatelja Vrta, šaljemo čestitke i podršku, ponosni što je, u krugu radijske “Emisije za selo i poljoprivredu”, koja je proljetos obilježila 60 godina emitiranja, polivjekovnih televizijskih “Plodova zemlje”, doajena među tiskovinama “Gospodarskog lista”, koji izlazi više od 160 godina, najstariji u svojoj skupini dnevnih novina i naš prilog Vrt, koji se bliži 25. rođendanu.