40 godina Petrokemije

S razgovora vodstva Petrokemije i novinaraNa tradicionalnome susretu s novinarima uz završetak poslovne godine u kutinskoj je Petrokemiji predstavljena i knjiga «40 godina Petrokemije d.d». Ugledni moslavački novinar Dragutin Pasarić, koji je više od 30 godina i radio u toj tvrtki, na 176 stranica i sa 250 ilustracija, donosi povijesni pregled kompanije koja je tek od 1997. godine samostalna odnosno izdvojena iz INA-e.

Već 1968. godine, kada je startala prva faza proizvodnje mineralnih gnojiva, tvornica je bila jedna od deset najvećih na svijetu, a prije četvrt stoljeća završena je i druga faza Amonijaka II., što stručnjaci po tehnološkoj složenosti, kako je rekao predsjednik Uprave Petrokemije Boris Mesarić, ocjenjuju tek ispod proizvodnje nuklearne energije.

Dragutin Pasarić govori o svojoj knjiziPasarić je podsjetio i kako je Petrokemija u četiri desetljeća proizvela 40 milijuna tona mineralnih gnojiva.

Dakako, nije propuštena prilika ni da se podsjeti na 10 godina postojanja Stožera za obranu Petrokemije odnosno na sporazum sindikata, udruga branitelja i Vlade te da je ove godine napokon udio prodan zaposlenicima pa je Petrokemija sada 51 posto u vlasništvu Republike Hrvatske, ali i na burzi.

Izdavač knjige je kutinski Spiritus movens.