“Konjička industrija” Mate Čačića

Zaljubljenici, posebice ako su pri tome i stručnjaci, često su i pioniri u nekome području, a to je primjer s konjogojstvom i mr. sc. Matom Čačićem, koji je potkraj prošle godine objavio knjigu “Konjićka industrija (izdavač je Agro-lider). Opisuje u njoj što uopće taj termin znači, trendove u konjogojstvu u svijetu a posebice u nas, te dalje, što će mnogima biti zanimljivo, i u nas rastuću trkaću konjičku indstriju.

Mijenja pri tome tradicionalno romantično poimanje odnosa čovjeka i konja te uzgoja konja samo iz ljubavi. Zainteresirani za bilo koji odnos prema konjima doznat će o pasminama i njihovoj uporabi, rodovnici ili pedigreu, putovnici ili jedinstvenome matičnom broju kopitara (UELN), troškovima uzgoja, potrošnji konjetine, socijalnome značaju konja i mnogim drugim temama.

Čini nam se i mnogo šire zanimljivim autorovo tumačenje zašto je važno razvijati konjičku industriju u Hrvatskoj. Kako to, primjerice, konji postaju sve značajnija veza između ruralnih i urbanih krajeva u načinu življenja.

U Hrvatskoj je, stoji u “Konjičkoj industriji” među ostalim, “krajem 2007. godine pod selekcijskim obuhvatom nešto više od 13.578 grla konja raznih pasmina i kategorija (HSC, 2008.). prostor Republike Hrvatske uvelike je neiskorišten, a s druge strane, za očuvanje i kultiviranje istih prostora nedostaje ne samo konja, nego i drugih vrsta domaćih živptinja. Mišljenje je da Hrvatskoj nedostaje 40.000 konja, odnosno, da bi optimalna veličina hrvatskog konjogosjtva bila oko 50.000 grla.”

Dodajmo na kraju da je Mato Čačić, inače Vrtov suradnik, do sad aobjavio više od 65 znanstvenih i stručnih radova te sedam knjiga te da je voditelj uzgojnih programa konjogojstva RH u Hrvatskome stočarskom centru i ravnatelj Hrvatskog centra za konjogojstvo – Državne ergele Lipik.

U predgovoru, među ostalim, kaže: “I kad bih morao odgovoriti na pitanje što me  potaknulo na pisanje ove knjige i koja mi je bila misao vodilja, odgovorio bih citirajući rečenicu jedne naše novinarke. ‘Nisu konji jednom spašavali selo!’ Puno značenje ove rečenice doznat će svaki čitatelj nakon što pročita knjigu do kraja.”

Više informacija na knjizi u izdavača Agro-lidera i autora M. Čačića, mob. 098224714.

Objavljeno 27. siječnja 2009.